>

Doğru Bisiklet Seçimi

Doğru Bisiklet Seçimi

Özellikle denize, sahile yakın ya da rampaları az olan bir bölgede yaşayan çoğu insan bisikletin en pratik ve en keyifli ulaşım aracı olduğunu bilirler. Yeni bir bisiklet heyecanı ile başlayan serüveniniz yanlış ürün seçimi ile mutsuzlukla, hüsranla sonuçlanabilir.

Yeni bir bisiklet sahibi olmak isteyen herkes genellikle forum sitelerinde kullanıcı yorumlarından, video tanıtımlarından bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Peki edindiğiniz bilgiler ne kadar sağlıklı veya aradığınız ürüne ulaşmanızda size ne kadar doğru rehberlik edebiliyor? Unutmayın yanlış bilgi yanlış tercih yapmanıza, sonunda da mutsuz olmanıza sebep olabilir.

Bisiklet araştırmasına başladığınızda çoğunlukla karşınıza ekipman detayları ile dolu bilgiler çıkacaktır. Kullanıcılar hangi ekipman grubu hangisinden daha üst ya da alt model, kaç vitesi var, fren seti nedir gibi çoğunlukla ekipman özellikleri gibi bilgilerin arasında boğularak asıl noktayı kaçırıyor. Bir bisikleti bisiklet yapan ana parçası, yani kadro olarak bildiğimiz ana gövdesi nedense hep geri planda kalıyor. Ama esas olan ve bisikleti bisiklet yapan, bisikletleri birbirinden ayıran en önemli faktör kadrodur.

Global olarak bisiklet ekipmanı üreten birkaç firma vardır ve bütün bisiklet üreticileri ürünlerinde aynı markalı ekipmanları kullanır. Yani markaları marka yapan şey ürettikleri bisiklet kadrolarıdır. Bisiklet üreticilerinin yaptığı Ar-Ge yatırımı, ürünlerin geometrisi, malzeme kalitesi, üretim tekniği gibi pek çok faktör nihai ürünün özelliklerini belirler. Bu yüzden bisiklet seçimi yaparken zihninizi ekipmanlardan donanımsal özelliklerden arındırıp öncelikle kadroya odaklanmanız gerek. Donanımsal özellikler her zaman ikinci planda kalmalıdır. Doğru kadroyu seçtiğinizde donanımsal özelliklere beklentinize göre odaklanabilirsiniz.

Bisiklet seçerken en önemli ilk adım zihnimizi donanımsal özellik detaylarına ilişkin bilgilerden arındırıp kullanım amacımıza en uygun ürün sınıfını seçmektir. Bisiklet basit bir araç olarak görünse de, her kullanım alanına yönelik farklı teknik özelliklere, farklı geometrilere sahip çok fazla ürün çeşidi vardır. Bisiklet tercihi yaparken öncelikle kullanım alanınıza karar vermeniz gerekir. Şehir içinde kısa mesafelerde keyif amaçlı mı, yoksa amacınız daha çok performans yaparak yarışlara katılmak mı? Ya da hafif orman yollarında tur mu yapacaksınız, ağaç köklerinin üzerinden atlayıp daha agresif mi süreceksiniz? Bisikletinizi hangi zeminde ne kadar mesafede, hangi amaçla kullanmak istediğinizden emin olmalısınız. Bunu biraz daha açalım, süspansiyonlu bir dağ bisikleti alarak asfalt yolda da kullanabilirsiniz ancak bu durumda yol bisikleti kullananlar yanınızdan hızlı ve rahat bir şekilde geçince yaptığınız tercihten pişmanlık duyabilirsiniz.

Bisiklet sınıfları aşağıdaki ana başlıklar altında gruplanır.

  • Yol bisikletleri
  • Dağ bisikletleri
  • Şehir bisikletleri
  • Triatlon Bisikletleri

Sizin için en uygun bisiklet sınıfına karar verdikten sonra kullanım amacınızı biraz daha detaylandırın. Çünkü her ürün sınıfında kullanım amacına yönelik spesifik ürünler bulunmaktadır. Örneğin şehir bisikleti tercih edecekseniz aradığınız şey konfor mu, atiklik mi, kısa sahil sürüşleri mi yoksa ara sıra daha uzun kaçamaklar mı? Kendinizi ve bisikletten beklentinizi ne kadar detaylandırabilirseniz o kadar doğru ürün kararı verebilirsiniz.

Bisiklet modeline karar verdikten sonra, beklentinize göre donanım tercihlerinizi de belirleyebilirsiniz.

Eğer bisiklet türüne çoktan karar verdiyseniz ve biraz daha detay arıyorsanız ürün sınıflarına göre detaylı rehberlerimizi inceleyebilirsiniz.

Yorum yap

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Ne aramıştınız?

Sepetiniz